Alapítványról Célkitűzéseink Felhívás Bolyai kutatásra Támogatóink
Névadóink
Bolyai kalendárium
Bolyai kéziratfeldolgozás
Kutatói arcképcsarnok
Bolyai ábrázolások
Bolyai-geometria oktatása
Bolyai-bibliográfia és publikációk
Jelentkezési lap
Bolyai-díjak, ösztöndíjak, plakettek, fórumok
Bolyai emlékhelyek
2002 - Bolyai év
Bolyai táborok - ÚJ
Bolyai-oldalak az Interneten
Bolyai hírek
Tallózás az erdélyi magyar sajtóban
Bolyai képtár
Fórum
BOLYAI-DÍJAK, ÖSZTÖNDÍJAK, PLAKETTEK


Bolyai János Alkotói díj

BOLYAI-DÍJ '2004


2004-ben Bor Zsoltot jutalmazta a kétévente kiosztott Bolyai-díjjal az elismerést odaítélő alapítványi kuratórium; Mádl Ferenc államfő, a testület elnöke vasárnap Budapesten, az Operaházban adta át az elismerést a fizikusnak, aki azt édesapja emlékének ajánlotta.  

A mindentudó fénysugár, a lézer


A díjazottat kiválasztó bizottság "áttekintve a listát, biztos lehetett abban, hogy jól dönt" - mondta a köztársasági elnök a jelöltekről a több száz résztvevő előtt, hozzátéve: "van mire építenünk", vagy ha kicsit szerénytelenek vagyunk, "van mire büszkének lennünk".

"Munkatársaimmal és tanítványaimmal osztozom a dicsőségben" - jelentette ki Bor Zsolt Széchenyi-díjas lézerfizikus, a szegedi József Attila Tudományegyetem optikai és kvantummechanikai tanszékének vezetője az elismerés átvételét követően, s elmondta, hogy a díjat édesapja emlékének ajánlja. "A tudomány nem a tudósok magánügye, hanem nemzeti stratégiai ügy" - mondta a díjazott, aki a miniszterelnöknek címezve kijelentését utalt arra, hogy Magyarország a nemzeti jövedelem harmad akkora hányadát fordítja kutatás-fejlesztésre (K+F), mint a fejlett országok. Hozzátette, egyetlen ország sem ment tönkre abban, hogy nagy összegeket fordított erre a célra, de volt olyan, amely éppen annak látta kárát, hogy nem költött elegendően a K+F-re.

A Bolyai-díjat kétévente adják át egy olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyiségnek, aki nemzetközileg is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, az utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek hasznosítása terén. Az 1998-ban létrehozott díjat 2000-ben Freund Tamás agykutatónak, 2002-ben Roska Tamás informatikai kutatónak ítélték oda.

Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy tudomány és tudósok nélkül nincs versenyképes Magyarország, "ezért értékrendünkben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelni a tudást, a tudományt és a tudóst" - olvasható az alkalomra készített ismertetőben. Mint írták: Magyarország jelentős szellemi értéket visz az Európai Unióba, és a magyar magántőke az európai hagyományokkal összhangban fontosnak tartja a tudományos élet kimagasló személyiségeinek erkölcsi, anyagi elismerését.

A matematikus Bolyai Jánosról elnevezett díjjal 50 ezer dollár, mintegy 10 millió forint összegű adómentes pénzjutalom jár; a díj nyerteséről független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a Magyar Köztársaság mindenkori elnöke, tagjai a magyar tudomány és közélet kiemelkedő, elismert személyiségei.

*************************************


http://www.njszt.hu/07mi_ujsag/2012/bolyai.htm
http://www.mtakoztest.hu/aj_freund_tamas.htm
http://www.sztaki.hu/sztaki/news/2002/bolyai-dij-mn2.html

1997. november 3-án a Magyar Tudomány Napja első ünnepén - magánszemélyek 1 kezdeményezésére bejelentették a Bolyai János Alkotói Díj alapítását. Ez a legrangosabb civil alapítású tudományos elismerés, az 50 ezer dolláros, azaz közel 14 millió forintos pénzjutalommal járó díj. Az alapító magánszemélyek ezzel az adománnyal példát kívánnak mutatni a hazai tudomány megbecsülésében. A díj nem kötődik meghatározott tudományterülethez, az elismerés olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személynek adományozható kétévente, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ér el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

"A díjalapítók vallják: a XXI. század küszöbén a tudomány és tudósok nélkül nincs gazdaságilag, társadalmilag versenyképes Magyarország. Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy értékrendjükben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelnünk a tudást, a tudományt és a tudóst."

A Bolyai-díj nyerteséről döntő független bizottság elnöke a mindenkori köztársasági elnök, tagjai a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyiségei.

Az Oktatási Minisztérium ezzel párhuzamosan a közbeeső években meghirdeti az ifjúsági Bolyai-pályázatot a középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak.

2000. április 2-án első ízben került sor a Bolyai János Alkotói Díj átadására a Budapest Kongresszusi Központban. Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át elsőként az ötvenezer dollárral járó Bolyai-díjat.

Freund Tamás tanulmányait a József Attila Tudományegyetemen kezdte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta. Az egyetemet 1983-ban Oxfordban végezte. Akadémiai Díjas, Ábrahám Ambrus-díjas. 1986-ban kandidátus, 1992-ben nagydoktor, 1998-ban akadémiai levelező tag. 1999-ben "Mestertanári Kitüntetés" tulajdonosa lett.

Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

2002-ben a Bolyai János Alkotói díjat Roska Tamás professzor, akadémikus vehette át.

2000


Hankó Ildikó: Megtalálta álmai tudományát. Freund Tamás kapta meg elsőként a Bolyai-díjat. = Magyar Nemzet. 2000. 78.sz. 11.p. Koch Sándor: Bolyai-díj 2000. = Természet Világa. 2000. 5.sz. 225.p.

1 Somody Imre, a Pharmavit Rt. vezérigazgatója, és felesége; Lantos Csaba, a CAIB értékpapír Rt. vezérigazgatója; Karsai Béla, a Karsai Rt. elnök vezérigazgatója.

-- ITM --