Alapítványról Célkitűzéseink Felhívás Bolyai kutatásra Támogatóink
Névadóink
Bolyai kalendárium
Bolyai kéziratfeldolgozás
Kutatói arcképcsarnok
Bolyai ábrázolások
Bolyai-geometria oktatása
Bolyai-bibliográfia és publikációk
Jelentkezési lap
Bolyai-díjak, ösztöndíjak, plakettek, fórumok
Bolyai emlékhelyek
2002 - Bolyai év
Bolyai táborok - ÚJ
Bolyai-oldalak az Interneten
Bolyai hírek
Tallózás az erdélyi magyar sajtóban
Bolyai képtár
Fórum
BOLYAI-DÍJAK, ÖSZTÖNDÍJAK, PLAKETTEK


Bolyai Farkas-díj


Kiíró: Arany János Közalapítvány a Tudományért , Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Pályázat címe: Bolyai Farkas-díj
Pályázhatnak: Tudósok.
Beadási határidő: 2000. szeptember 15.

Az "Arany János Közalapítvány a Tudományért" és a "Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány" 1998-ban díjakat alapított, amelyeket minden évben november elején, a Magyar Tudomány Napján adnak át. Ezek között idén is sor kerül ún. szakkuratóriumi díjak átadására is (ezek különböznek a fődíjtól). Az MTA Matematikai Osztályához tartozó tudományágak és szakterületek tudósai számára a szakkuratóriumi díjakat az osztály által kiküldött Bolyai Farkas Szakkuratórium ítéli oda. A díjakat az alábbi célok érdekében alapították: kitüntetni azokat a tudósokat, akik a kutató-, az oktató- és az ismeretterjesztő munkát együttesen magas színvonalon végezték és végzik, díjazni az adott szaktudományban jelentős tudósi, kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenységet együttesen végzőket. A szakkuratóriumi díj összege 300 ezer forint, évente szakkuratóriumonként 3-4 díj adható.

A díjak 2000. évi odaítélésének alapvető elveit a Bolyai Farkas Szakkuratórium a következők szerint alakította ki.

A díjra jelölteket lehet állítani azok közül, akik a fenti célkitűzéseknek magas szinten megfelelnek. A díjra jelölést tehetnek az MTA Matematikai Osztálya tudományos bizottságainak (Matematikai Bizottság, Operációkutatási Bizottság, Számítástudományi Bizottság) tagjai, valamint az osztályhoz tartozó tudományterületeken működő doktori iskolák vezetői. A jelölést fél-egy oldal terjedelmű javaslat formájában lehet megtenni, amelyben ki kell emelni a jelölt legfőbb tudományos és oktatási érdemeit, eddigi elismeréseit. Ehhez mellékelni kell a jelölt tudományos műveinek jegyzékét a szokásos formában (publikálás helye, oldalszám is kell).

A javaslatot e-mailen vagy postán lehet eljuttatni László János tudományos titkárnak legkésőbb 2000. szeptember 15-i feladási dátummal az alábbi címekre: László János tudományos titkár, MTA Matematikai Tudományok Osztálya Budapest 1000, Pf. 1245; laszloj@balin.office.mta.hu .

A szakkuratórium a fenti célkituzéseket, a díj paramétereit és a tudományos elismerések rendszerét figyelembe véve azt az ajánlást teszi, hogy a díjazottak az MTA doktorai (nagydoktorok) közül kerüljenek ki.

-- ITM --