Alapítványról Célkitűzéseink Felhívás Bolyai kutatásra Támogatóink
Névadóink
Bolyai kalendárium
Bolyai kéziratfeldolgozás
Kutatói arcképcsarnok
Bolyai ábrázolások
Bolyai-geometria oktatása
Bolyai-bibliográfia és publikációk
Jelentkezési lap
Bolyai-díjak, ösztöndíjak, plakettek, fórumok
Bolyai emlékhelyek
2002 - Bolyai év
Bolyai táborok - ÚJ
Bolyai-oldalak az Interneten
Bolyai hírek
Tallózás az erdélyi magyar sajtóban
Bolyai képtár
Fórum
BOLYAI-DÍJAK, ÖSZTÖNDÍJAK, PLAKETTEK


A Bolyai Alapítvány


A Marosvásárhelyi Baráti Társaság BOLYAI ALAPÍTVÁNYA

/ www.marosbarat.hu /


A Bolyai Alapítványt a hozta létre azzal a céllal, hogy a Bolyaiak szellemiségének és az erdélyi (marosvásárhelyi) magyar iskolák ősi hagyományainakmegfelelően ösztöndíjat hozzunk létre az otthoni egyetemeken, főiskolákon vagy akár középiskolában magyarul tanuló diákok számára, tanulmányaik szakmai képzésére, továbbképzésükre, az erdélyi magyar felsőoktatás és értelmiség megújulásának elősegítésére.

A Bolyai Alapítványt az újjáalakult 7 tagú kuratórium irányítja jelenleg.

Tagjai:
 • Dr. Soós Pál (elnök)
 • Dr. Barabássy Sándor
 • Csont Sándor (titkár)
 • Demján Sándor
 • Domjánschitz István
 • Filep Attila
 • Tőkés Béla
Köszönet mindenkinek!

A marosvásárhelyi magyar állampolgárok 2001 évi személyi jövedelemadója egy százalékának a Bolyai Alapítvány részére felajánlott összeg, amelyet az adóhatóság átutalt 1.750.000 forint. Köszönjük!
 • Alapítványunk elindított egy sikeres, több tantárgyból álló tanulmányi versenyt a Bolyai gimnáziumban, amit széles érdeklődés kísért. E tanulmányi vetélkedőt évről évre meghirdeti az alapítvány. A 2002 évi négy tantárgyból álló verseny első három helyezettjeit pénzdíjban (15.000, 10.000 és 5.000Ft.) részesítettük.
 • Tovább folytatjuk a sikeres a három tantárgyból álló tanulmányi verseny támogatását a Bolyai gimnáziumban, a versenyek első három helyezettjeit jelentősebb pénzdíjban részesítjük, ösztönözve a minél szélesebb részvételre a diákságot.
 • A BOLYAI ALAPÍTVÁNY a Bolyaiak, a BOLYAI UNIVERSITAS szellemiségének és az erdélyi magyar iskolák ősi hagyományainak megfelelően évente pályázatot hirdet meg marosvásárhelyi egyetemeken, főiskolákon tanító fiatal egyetemi oktatók, dolgozó doktoranduszok számára, szakmai továbbképzésük anyagi támogatására, valamint ösztöndíjakat hoz létre marosvásárhelyi egyetemeken, főiskolákon tanuló hallgatók számára, tanulmányaikra szakmai képzésükre, továbbképzésükre, az erdélyi magyar felsőoktatás és értelmiség megújulásának elősegítése céljából. A 2002-2003-as tanévre hat pályázó diáknak ítélt a kuratórium évi 50-50 ezer forintos tanulmányi támogatást , és négy oktatóknak 60000 Ft/éves ösztöndíjat . Az idén is Alapítványunk 50.000 Ft-tal támogatta Marosvásárhelyi Magyar Diák Szövetséget.
 • A vásárhelyi Sapiencia Egyetem könyvtára részére 400.000 Ft értékben vásároltunk szakkönyveket.
 • A Bolyai Alapítvány egy jelentős pénzösszeggel ( 250 000 Ft) támogatta a Bolyai János születésének kétszázadik évfordulójára, 2002 dec. 15-én leleplezett, és a Bolyai téren felállított "Pszeudo Szféra" elnevezésű, Bolyai munkásságára utaló műemléket, amely Horváth Sándor műalkotása.
 • Az idén is 70000 Ft- tal támogattuk a marosvásárhelyi MADISZ ifjúsági szervezetét, amely tevékenyen részt vesz alapítványunk által kiírt pályázatok terjesztésében és lebonyolításában
Céljaink és elvárásaink minél jobb megvalósításáért várjuk továbbra is szerény 1%-os szja hozzájárulásotok alapítványunk számára a 2001. évi adózáskor.

-- ITM --